Jag har blivit mer o mer intressead av människans utveckling och försökt förstå varför vi är som vi är och hur vår utveckling varit. Jag började läsa Lasse Bergs tre böcker om Kalahari dvs , Gryning, Skymningssång o Ut ur Kalahari och sen var jag fast. ..
Det är facinerande att följa vår resa under de senaste 100.000 åren, då vi lagt grunden för vårt släkte. Under den tiden har det funnits flera arter av människosläktet, men till slut blev det bara vi kvar. Varför blev vi så överlägsna? En sak är att vi hade börjat få större hjärnor som det rymdes mer i och vi började få språket. Men vad ledde det till. I Yuval Noah Hararis bok Sapiens, en kort historik över mänskligheten, förklarar han vissa grundläggande saker och det är:

Vi lärde oss tämja elden och det gav oss makt
Med talet började vi använda skvaller, som hjälpte oss att samarbeta
Vi lärde oss att bruka jorden, så vi blev bofasta och det ökade vår aptit
Vi fick myter som upprätthöll lag o ordning
Vi uppfann även pengar, som gav oss nåt att lita på
Under tiden fanns det motsägelser som skapade kultur
Nu har vi vetenskapen, som gjort oss livsfarliga.

Under myterna hamnar Gudarna, som vi måste blidka i alla livets skeenden. Vi antog att det fanns en övermänsklig ordning och att vi är underkastade den. Under den ordningen finns bindande normer och värden. Det fanns oxå många gudar och var o en dyrkades på sitt sätt, en polyteistisk religion. Runt 1300 f kr började olika grupper överge de många gudarna och höll sig till en enda gud (monoteism). Det stora genombrottet kom med kristendomen. Då vi fick en enda Gud att tillbe började krigen och slitningarna mellan hur denna enda gud skulle tillbedjas och där är vi nu…

Nu går det en serie på kunskapskanalen i 3 delar om mänsklighetens historia, där vi får följa med till till vårt ursprung i Kalahari och till vårt omtag i grottorna i södra Afrika. Omtag för pga klimatförändringar var släktet sapiens nästan utdöda.
Det är så intressant att få följa forskare som gräver fram föremål från vår begynnelse och visar oss de första målningarna, smileysmiley
Böckerna ger oss oxå vår evolutionära historia. Hur vi fick de gener vi har och varför vi utvecklats åt ett visst håll.