Denna vecka har jag läst två jättebra böcker om Joe Hill eller Joel Hillström som båda var hans namn i USA. Joel emigrerade till Amerika 1902 från fattigdom o arbetslöshet i Sverige och kom till ett lika stor fattigdom o arbetslöshet som immigrant i Amerika. Men det fanns ändå en stor framtidstro over there. Den tron fanns inte i Sverige. Joel blev medlem IWW international workers of the world och gick i demonstrationer mot låga löner och dålig arbetsmiljö. Han skrev sina sånger som är aktuella än i dag men ställdes inför domstol i staten Utah, i Salt Lake City, och dömdes till döden för mord efter en usel rättegång och avrättades 1915.
Båda böckerna följer Joel i fattigsverige och i fattigamerika. Det är bra beskrivningar av miljön för arbetare i båda länderna för 100 år sedan. Att höra om Joel som immigrant i Amerika ger dagens situation i Sverige en historisk vinkel. De som kom till Amerika var inte välkomna dit, lika lite som de som kommer till Sverige känner sig välkomna i dag.

Den ena boken har skrivits av en en amerikansk författare som heter William Adler och heter Joel Hill mannen som aldrig dog. Den andra boken är skriven av Göran Greider och den boken heter “städerna som minns Joe Hill”. Båda följer Joe i Amerika men har lite olika perspektiv.

På 60-talet var Joe Hill en av min röda ungdoms hjältar. Vi visste inte mer om honom än att han kämpade för arbetarna, ville ha social rättvisa och att han skrev många sånger som har sjungits som protestsånger ända sen dess. Många av protestsångarna på den tiden sjöng Joe Hill, bla Joan Baez och Woody Guthrie. I Sverige var det främst Fred Åkerströms som sjöng Hill. Nu spelar jag Fred Åkerströms skiva” dagsedlar åt kapitalismen” där han sjunger bla fyra av Hills låtar samt låten om Joe Hill. Cd:n finns i min bil och jag spelar ofta Fred då jag kör och sjunger med. Det är bra allsångssånger.

Jag är fortfarande röd fast det var roligare förr och vi hade en tro på framtiden. Nu finns inte framtiden på samma sätt för mig. Jag har slipats av och taggat ner. Men det finns fortfarande saker som jag blir riktigt förbannad på och jag kan fortfarande gå igång på den politik som förs i landet. Jag tror heller inte att de unga har den framtidstro som vi hade i min röda ungdom.