Världen vi lever i har blivit mycket oroligare under tiden sen senast jag funderade.

Utrikes har vi Putin som ljuger att han inte sänder in soldater i Ukraina och roffar åt sig Krimhalvön o andra platser i östra delen av landet. Han förnekar att han satt in militära förband i Ukraina. Trots att det filmas både soldater o stridsvagnar i området och bombas därifrån.

I USA har vi fått en president som vill ha enkla lösningar på svåra problem och som också ljuger. Han försöker stoppa pressen från att undersöka lögner o vägrar de journalister som ställer obekväma frågor att ställa dem. Han har under valkampanjen lovat bygga en stor mur mot Mexiko och har gjort många försök att stänga gränserna till USA för vissa utländska medborgare. Hans motto är Make America great again och fakenews.

Syrien är katastrofens land. Det bombas sönder o samman och senast för nån vecka sen har kemiska stridsmedel använts av Syriens sönderfallande regering med Assad al Sad i täten. Syrien, uppbackat av Ryssland, nekar till att ha använt kemiska vapen trots att allt sändes i TV.
Europa måste gå samman o hitta ett sätt att låta syriska flyktingar legalt ta sig in för att slippa de intensiva bombningarna av landet. I Syrien bl a finns ju även IS och släpper ostört ut sin ondska. IS finns ju även i Irak o många andra muslimska länder.

Inte många länder som var med om den arabiska våren har fått en fungerande demokrati . Det är säkert inte möjligt för länder som styrts auktoritärt i många år. De har inte flera partier och har ingen kunskap om demokrati för de har aldrig fått ge utlopp för andra åsikter o värderingar än den som härskaren har. Men på nåt sätt måste väl FN eller andra länder hjälpa till där. Inte bara bomba sönder ett land o sen ge sig iväg. Då blir det kaos.

England har ansökt om utträde ur EU, Brexit. Orsaken är att de vill stänga gränserna för utländska medborgare. Inte för att jag är nån älskare av EU, jag röstade nej i EU-omröstningen. Men det var inte pga öppna gränser mm utan för att jag förutsåg att länderna som ingår i unionen är alltför olika och att vi stängde oss mot resten av världen. Och vad sägs om öststatsländerna som vägrar gå med på att ta sin del av flyktingarna som flyr för sitt liv från Syrien o andra länder. Det finns tydligen inget sätt att tvinga dem att underordna sig de beslut som fattats av EU. Det ser inte ut som om EU ens kan hålla inne bidragen som de länderna får från EU. De vill ha de rättigheter och bidrag som följer med EU men vill inte ha några skyldigheter.

IS och terrorn behöver en fundering för sig. Liksom även populism. Med populism menar jag inte det som folket vill utan ledare som lovar enkla lösningar på svåra problem och på så sätt får människor att tro det.

Men devisen att Fördomar och tro börjar där förnuftet slutar gäller för allt som händer nu.